Een club met historie

Wie had gedacht dat wij tot het jaar 1964 geen handbal kenden hier in Horst, maar dat ten behoeve van de vrouwelijk jeugd toentertijd in 1938 een korfbalclub werd opgericht.

De korfbalclub leverde in hun jaren geen noemenswaardige prestaties. Het aantal clubs was in die jaren zo klein dat elk jaar tegen dezelfde teams gespeeld werd waarop de kans om te promoveren wel erg klein was. Na de oorlog deed het handbal als competitiesport zijn intrede in Limburg. Ook de Horster jeugd leerde de handbalsport kennen. De aantrekkelijkheid van deze nieuwe tak van sport was zo groot en de mogelijkheden zo veel meer, dat men besloot om van korfbal over te stappen naar handbal. 15 Januari 1964 werd de dames handbalclub opgericht met de naam Vestina. Later werd er een fusie aangegaan met de voetbalclub zodat de naam veranderde in Wittenhorst.

Het eerste jaar van HC Wittenhorst

Het eerste jaar speelden de senioren nog 11-handbal onder leiding van trainer Gerard de Swart. Daarna werd Josy Snijders trainer en met hem kwam ook het 7-handbal. Josy, toen met zijn zestien jaar de jongste scheidsrechter van Nederland, ging meteen sleutelen aan het half korfbal, half handbal-spel van de dames. Naast Josy Snijders was het vooral Marjan Driessen-Janssen die erg veel voor de jonge handbalclub heeft gedaan.

Josy zorgde ervoor dat het jeugdige team al direct kampioen werd in de derde klasse met 154 doelpunten voor en 53 tegen. Voor die tijd was dat misschien wel een record. Doordat de dames op het veld ongeslagen kampioen werden in de 1e klasse mochten zij in de zaal direct van de 3e naar de 1e klasse promoveren. Op het veld gingen ze toen provinciale klasse spelen tegen teams als DVO, Athene, Swift Roermond, en Sittardia. Deze laatste dat in de zaal hoofdklasse speelde, werd in Horst door onze dames in een gedenkwaardige wedstrijd verslagen. Toos Emonts schakelde in deze wedstrijd international Mel Martens volkomen uit.

Naast dames- ook herenhandbal

Ondertussen was in 1968 ook een herenafdeling opgericht. De sfeer was in die tijd binnen de handbalclub erg goed. In het begin van de herenafdeling was Wittenhorst een van de weinige verenigingen van hun niveau die binnen konden trainen. Zij trainden toen in een garage van Van de Munckhof en in de markthal; toen deze nog niet verbouwd was tot sporthal. Om in die rotzooi te trainen was meer moed voor nodig als in de regen buiten. Na een seizoen in de markthal getraind te hebben werd het een sporthal. Misschien was het wel aan de handbalclub te danken dat we toen een sporthal kregen. In 1970 promoveerde de dames uit de 1e klasse en in hetzelfde jaar promoveerde ons herenteam voor de eerste keer.